Jak se dělá čokoláda+pár receptů

1. leden 2009 | 20.09 |
blog › 
Jak se dělá čokoláda+pár receptů

Čokoláda je nejznámější a nejoblíběnější pochoutkou světa a pochutnávají si na ní lidé ve všech zemích a v jakýchkoliv podobách už po celá staletí.Dovolte mi ale,abych vás zasvětila do historie této malé sladké neřesti... :-)

http://www.spiritisup.com/hotchocolate_top.jpghttp://brasilescola.com/imagens/curiosidades/chocolate1.jpghttp://www.historiadetudo.com/chocolate.jpg

-Původním místem výskytu kakaovníku je tropický deštný prales a povodí Amazonky a Orinoka. V době, kdy Kryštof Kolumbus objevil nevědomky Ameriku, se čokoláda pila na území Mexika a Střední Ameriky. Za původní pěstitele kakaovníku jsou považováni Olmékové, Mayové a Aztékové.

-Název čokoláda pochází od aztéckého výrazuxocolātl jenž má stejný význam.

-Největšími producenty kakaových bobů jsou Brazílie,Ghana,Pobřeží slonoviny a Nigérie.

-Čokoláda obsahuje Psychoaktivní látky.Jsou nimi:

*Kofein-obsahuje jej i káva,ovšem v čokoládě je ve velmi malém množství.( 1 tabulka= 1/12 skleničky kávy)

*Teobromein-Tak teďka pozor! Tohle je látka,které způsobuje závislost na čokoládě!!! :-) Nejvíce jí najdete v hořké čokoládě.

*Anandamid-psychoaktivní endokannabinoid

*FenyloetyloamidNazývá se také "Hormón lásky” :-)

http://www.shoppingtrolley.net/images/cacao-bean.jpghttp://www.cedre.fr/fr/accident/rokia/cacao.jpg

Jak se dělá čokoláda

-Stromy plodí dvakrát ročně lusky s boby,které změní barvu na oranžovou nebo červenou.Poté se nechají několik dní fermentovat.To aby ztratily svou hořkou chuť .Poté se nechají vysušit na sluníčku,zabalí se a rozešlou do čokoládoven.

-Vyčištěné a roztřizené boby se praží při 250 až 350 stupních třicet minut až dvě hodiny.Po oloupání bobů se skořápky se prodají na krmivo pro zvířata.Vnitřek bobů se ohřeje,roztopí na kakaové máslo a pak se rozemela na hustou pastu.Pasta se lisuje,obsah másla se sníží na 10-25% a kakaový prášek je na světě!

-Ten je už základní surovinou na výrobu čokolády.

Hořká čokoláda-Do vzniklého kakaového prášku se přidá cukr,kakaové máslo a vanilka.

Mléčná čokoláda-Stejné suroviny jako při hořké čokoládě,jen je navíc přidané i sušené mléko.

Bílá čokoláda-Vzniká bez kakaového prášku,přičemž základní surovinou je kakaové máslo.

Do všech čokolád se také přidává lecitin aby se dobře míchala.Horká čokoláda se leje do forem a podle nich pak vznikají tabulky,figurky nebo bonbóny...

http://www.newsblogpk.com/wp-content/uploads/2007/08/250px-chocolate.jpghttp://www.cmomb.com/images/ecards/chocolate.jpghttp://www.vitadelia.com/images/2007/04/chocolate-dipped-strawberry.jpghttp://www.phillipschocolate.com/img/gourmet-chocolate.jpg

Recept na domácí tuhou čokoládu:

250 g práškového cukru

120 g kakaa

200 g ztuženého tuku

sekané mandle a ořechy podle chuti

Rozpuštěný tuk smícháme s kakaem a cukrem a mícháme dohladka, pak přimícháme ořechy a plníme formičky vypláchnuté studenou vodou.Voila! A čokoládové figurky jsou hotové!

Vskutku podivuhodný recept na horkou čokoládu:

-6 kávových lžiček kakaa

-6 kávových lžiček cukru

-špetka soli

-2 a půl hrnku mléka

-2 a půl hrnku smetany

-půl vanilkového cukru (může být i více)

-špetka skořice (Kdo nechce nemusí )

Smíchejte kakao,cukr a sůl.Přidejte mléko (horké,aby ingredience rozpustilo)Poté přidejte smetanu,vanilku a skořici.Teplou směs nalijeme do hrnečku.Můžete ozdobit čokoládou,šlehačkou nebo pomerančovou kůrou.Dobrou chuť!

http://www.turkishcookbook.com/images/intl/HotChocolate.jpg

Královská horká čokoláda:

  • 150 g čokolády s obsahem kakaa nad 60 %
  • 250 ml mléka
  • 1 zarovnaná lžička solamylu
  • vanilka, skořice nebo máta na dochucení (nemusí být)

Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu přibližně na 50 °C. V druhé nádobě přiveďte k varu mléko a pak jím za stálého míchání zalévejte rozehřátou čokoládu. V troše vody rozpusťte solamyl a přidejte ho k mléčné čokoládě na zahuštění; směs neustále důkladně promíchávejte. Podle libosti ji můžete ještě dochutit, třeba vanilkou, skořicí nebo mátou, nicméně můžeme potvrdit, že naprosto úžasná je i samotná. Padesátigramová porce se na první pohled zdá malá – jen půl malého šálku na osobu –, ale je tak vydatná, že vám bude stoprocentně stačit!

http://www.yummybaguette.com/images/recipes/hotchocolate.jpg

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 2.26 (27x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Jak se dělá čokoláda+pár receptů bonnie blue 06. 01. 2009 - 23:32
RE(2x): Jak se dělá čokoláda+pár receptů constricted 07. 01. 2009 - 12:58
RE(3x): Jak se dělá čokoláda+pár receptů bonnie blue 07. 01. 2009 - 15:08
RE: Jak se dělá čokoláda+pár receptů simona krátká 31. 05. 2009 - 12:27
RE: Jak se dělá čokoláda+pár receptů katarina* 31. 08. 2010 - 21:54
RE: Jak se dělá čokoláda+pár receptů tereza 15. 12. 2014 - 16:12