Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Čokoláda je nejznámější a nejoblíběnější pochoutkou světa a pochutnávají si na ní lidé ve všech zemích a v jakýchkoliv podobách už po celá staletí.Dovolte mi ale,abych vás zasvětila do historie této malé sladké neřesti... :-)
-Název čokoláda pochází od aztéckého výrazuxocolātl jenž má stejný význam.
-Největšími producenty kakaových bobů jsou Brazílie,Ghana,Pobřeží slonoviny a Nigérie.
-Čokoláda obsahuje Psychoaktivní látky.Jsou nimi:
*Kofein-obsahuje jej i káva,ovšem v čokoládě je ve velmi malém množství.( 1 tabulka= 1/12 skleničky kávy)
*Teobromein-Tak teďka pozor! Tohle je látka,které způsobuje závislost na čokoládě!!! :-) Nejvíce jí najdete v hořké čokoládě.
*Anandamid-psychoaktivní endokannabinoid
*Fenyloetyloamid –Nazývá se také "Hormón lásky” :-)
Jak se dělá čokoláda
-Stromy plodí dvakrát ročně lusky s boby,které změní barvu na oranžovou nebo červenou.Poté se nechají několik dní fermentovat.To aby ztratily svou hořkou chuť .Poté se nechají vysušit na sluníčku,zabalí se a rozešlou do čokoládoven.
-Vyčištěné a roztřizené boby se praží při 250 až 350 stupních třicet minut až dvě hodiny.Po oloupání bobů se skořápky se prodají na krmivo pro zvířata.Vnitřek bobů se ohřeje,roztopí na kakaové máslo a pak se rozemela na hustou pastu.Pasta se lisuje,obsah másla se sníží na 10-25% a kakaový prášek je na světě!
-Ten je už základní surovinou na výrobu čokolády.
Hořká čokoláda-Do vzniklého kakaového prášku se přidá cukr,kakaové máslo a vanilka.
Mléčná čokoláda-Stejné suroviny jako při hořké čokoládě,jen je navíc přidané i sušené mléko.
Bílá čokoláda-Vzniká bez kakaového prášku,přičemž základní surovinou je kakaové máslo.
Do všech čokolád se také přidává lecitin aby se dobře míchala.Horká čokoláda se leje do forem a podle nich pak vznikají tabulky,figurky nebo bonbóny...
Recept na domácí tuhou čokoládu:
250 g práškového cukru
120 g kakaa
200 g ztuženého tuku
sekané mandle a ořechy podle chuti
Rozpuštěný tuk smícháme s kakaem a cukrem a mícháme dohladka, pak přimícháme ořechy a plníme formičky vypláchnuté studenou vodou.Voila! A čokoládové figurky jsou hotové!
Vskutku podivuhodný recept na horkou čokoládu:
-6 kávových lžiček kakaa
-6 kávových lžiček cukru
-špetka soli
-2 a půl hrnku mléka
-2 a půl hrnku smetany
-půl vanilkového cukru (může být i více)
-špetka skořice (Kdo nechce nemusí )
Smíchejte kakao,cukr a sůl.Přidejte mléko (horké,aby ingredience rozpustilo)Poté přidejte smetanu,vanilku a skořici.Teplou směs nalijeme do hrnečku.Můžete ozdobit čokoládou,šlehačkou nebo pomerančovou kůrou.Dobrou chuť!
Královská horká čokoláda:
Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu přibližně na 50 °C. V druhé nádobě přiveďte k varu mléko a pak jím za stálého míchání zalévejte rozehřátou čokoládu. V troše vody rozpusťte solamyl a přidejte ho k mléčné čokoládě na zahuštění; směs neustále důkladně promíchávejte. Podle libosti ji můžete ještě dochutit, třeba vanilkou, skořicí nebo mátou, nicméně můžeme potvrdit, že naprosto úžasná je i samotná. Padesátigramová porce se na první pohled zdá malá – jen půl malého šálku na osobu –, ale je tak vydatná, že vám bude stoprocentně stačit!
RE: Jak se dělá čokoláda+pár receptů | bonnie blue | 06. 01. 2009 - 23:32 |
RE(2x): Jak se dělá čokoláda+pár receptů | constricted | 07. 01. 2009 - 12:58 |
RE(3x): Jak se dělá čokoláda+pár receptů | bonnie blue | 07. 01. 2009 - 15:08 |
RE: Jak se dělá čokoláda+pár receptů | simona krátká | 31. 05. 2009 - 12:27 |
RE: Jak se dělá čokoláda+pár receptů | katarina* | 31. 08. 2010 - 21:54 |
RE: Jak se dělá čokoláda+pár receptů | tereza | 15. 12. 2014 - 16:12 |